JOM KLIK SINI..

SUPPORT THIS TALENT . MADE IN MALAYSIA 100%

SUPPORT THIS TALENT . MADE IN MALAYSIA 100%
SISSY IMANN . THE MUSIC MAKER . NI LA PENYANYI LAGU MUNGKIN KAMU (OST EKSPERIMEN CINTA) YANG DEKAT TV3 TU .

CLICK ME

Wednesday, 19 April 2017

Too Much Ego Will Kill Your Talent


.......
Someone pernah berkata pada aku..
Jaga imej ni susah..
Imej kalau dah elok..Jaga baik2

Dia kata lagi..
Banyak artis kat luar sana
Berbakat. Tp pembawakan di laman sosial
tak menunjukkan yang mereka "mahal"
Artis muda2 bersepah dkt Malaysia
Tp yg betul2 menjaga atau pandai jaga diri
tak ramai..

Mereka mungkin lupa
Yang banyak mata memerhati..
Organizer.. org station tv..
Strangers yang mungkin nak jadi fans atau sebaliknya..


Kawan aku seorang DJ Radio
Dia pernah bertanya..Dalam nada sinis bila tgk gambar
Seorang artis muda berbakat.. yg kerap bersama seorg lelaki..
Artis tu pada aku, dia memiliki apa yg artis lain tak ada..
Dia ada kelas yg tersendiri...

So bila kawan aku ni berkata,

"Artis kau minat ni xde keje ke kerap keluar dating?"

"Bukan kau cakap dia bagus ke...?" Katanya lagi




Nampak x dari situ.. org dah mula hilang respect
Penat jaga imej bersih sebelum2 ni..
Hanya dgn beberapa keping gambar
dah mampu buat org hilang respect sekelip mata



Nak post gambar pun x berfikir panjang
Ikut suka je.. ikut seronok je.. maklumlah org muda
Darah muda.. lebih2 yang kerap upload gambar
 dgn partner masing.. nak show off..

Mmg la ramai org komen "sweetnya... bla bla bla"
((Artis lagi la suka kot bila kena puji mcm tu))

Mana lagi best?
Nak org puji bakat.. atau puji kecantikan
 atau puji sweet couple di laman sosial?



Walaupun itu hak mereka.. kita x bleh nak ckp lebih2..
Hanya dpt perhatikan dan bermonolog sendiri
"Knapa artis ni jd mcm ni setelah menemui cinta?"
Oh mungkin mereka ni x berniat utk serius dlm industri ni...
Jd mereka x menjaga benda2 mcm ni
Menyanyi dan menulis lagu bukan lagi priority agaknya..
Ini terjadi pada artis baru yg masih muda je
yg pada aku belum cukup matang
dan hanya mengejar keseronokan yang sementara.



Mmg la nak jadi diri sendiri tu bagus
Tp kalau kita baru nak menapak.. aku kurang bersetuju..
Lainlah kalau mereka dah ada nama besar dlm industri
Dah achieve semua benda .. dah capai tahap terbaik dlm kerjaya..
Nak post apa2 pun xde siapa kisah.. serius



Mcm Yuna.. dia dah achieve something big dlm karier dia
So dia nak kawen ke.. nak upload gambar Adam xde sapa kisah..
jadi artis kat Malaysia ni kalau dah kawen terus off market.
And aku pun rasa mcm tu. Ramai.. yg dah kawen terus lupa
Cita2 yg dah sekian lama mereka usahakan!!
Jd sementara masih muda dan belum ada komitmen pada suami/isteri
Kejarlah cita2.. sebab nanti kalau dah kawen.. dah susah
nak buat semua benda2 yg gempak2..



Aku bg contoh ... korang tgk IG L E A  I S M A I L
Aku rasa IG dia seronok utk di scroll
Sebab mostly pasal keje...
Dari situ kita boleh rasa yang
dia betul2 keje kuat dalam bidang ni..
Kita yang tgk ni pun boleh rasa yg dia ada misi
yang dia nak capai...E r n i e Z a k r i pun sama.


Berbanding artis muda yang lain
Yang banyak upload gambar selfie..
Gambar dating..gambar makanan dan mcm2 lagi
la ... sayang bakat.. Bakat dah besar dah Allah bagi
Tp tak digunakan dengan sebaik2nya..
Benda lain pula yg lebih ditonjolkan berbanding bakat



Come on.. nak dptkan respect org ni x la senang sgt
Tapi,
Tunjuk lah kesungguhan bekerja..
Tonjolkan bakat yang mereka ada
Mcm Hael.. rajin cover lagu
Ariz Lufiaz yg semakin kerap main piano..

Seandainya takde job sekalipun
Buat la collaboration dgn artis lain
Utk tatapan fans..
Sekurang2nya mereka tak menanti begitu lama..


Itu dah cukup buat ramai org respect pada mereka..
Dan station radio gemar highlight artis2 yg selalu buat cover ni..



Minta maaf kalau apa yg aku cakap ni salah
Aku berkata berdasarkan fakta
dan pemerhatian..
Dan aku pun bergaul dgn blogger2 hiburan
Walaupun tak ramai.. tp cukup berpengalaman
dan mereka tahu artis macam mana yang akan bertahan
lama dlm industri..




No comments: